Dört Şirketten Biri Seyahati Dijitalleştiriyor

Danışmanlık firması Darr Mobility Concepts'in Lufthansa City Center ALR Business Travel ile birlikte yaptığı güncel bir çalışma, Corona'nın iş seyahati süreçlerinin dijitalleştirilmesinde gerçekten bir güçlendirici olup olmadığı sorusuna adanmıştır. Tamamen dijitalleştirilmiş süreçlerin sadece dört şirketten birinde kullanıldığı ortaya çıktı.

Dört Şirketten Biri Seyahati Dijitalleştiriyor
Rezervasyon veya faturalandırma gibi birçok tipik seyahat süreci

Yazarlara göre, genel sürecin farklılaştırılmış bir görünümü için bilgi, risk yönetimi, onay prosedürleri, iş seyahatlerinin rezervasyonu, seyahat masrafı muhasebesi, tedarikçi faturaları, dijital raporlama ve iş gezisiyle ilgili diğer süreçler analiz edildi.

Ele alınan süreç bölümlerindeki çok farklı dijitalleşme derecesi özellikle dikkat çekicidir. Ankete katılan şirketlerin yalnızca yüzde 29'u, çok tartışılan risk yönetimi konusunun haritasını dijital olarak çıkardı ve yalnızca yüzde 58'i elektronik değerlendirme formlarını kullandı. Öte yandan gelen faturaları işlerken yüzde 92 gibi yüksek bir dijitalleşme söz konusu.

Birçok şirket sayı ve veri şeffaflığından yoksundur

Bu rakamlardan yola çıkarak tamamen dijitalleştirilmiş uçtan uca bir sürecin "en iyi ihtimalle her dördüncü şirkette bir kullanıldığı" görülüyor. Ayrıca, şirketlerin neredeyse yarısı, etkin seyahat yönetimi kontrolü için gerekli sayı ve veri şeffaflığından yoksundur.

Öte yandan, rezervasyon veya faturalandırma gibi birçok tipik seyahat süreci, çoğunlukla korona pandemisinden önce değişti. Sadece gelen faturaların bir muhasebe süreci olarak işlenmesi, son 24 ayda yüzde 59'dan yüzde 90'ın üzerine önemli ölçüde arttı.

Dijitalleşme, şirketin seyahat yönetiminin ötesinde çeşitli yönleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahip. Maliyet düşürme ve süreç optimizasyonu gibi beklenecek etkilere ek olarak, şirketlerin yüzde 80'inden fazlası çalışan memnuniyetinin yanı sıra uyum alanında da güçlü bir iyileşme elde etti.