Turizmde Satınalma Dünyası
Satın alma Kavram olarak ismi ile ters orantılı anlam ifade etse de, üretimden tüketime piyasaların nabzını temsil eder. Dünya’da turizm sektöründe Satın almanın yeri ve önemi her geçen gün standartların belirlenmesi ile daha da anlaşılır hale gelmektedir. Aslında Lidyalıların parayı keşfetmesi ile alım ve satım süreci başlar. ((( Lidya Anadolu nun batısında Gediz ve menderes ırmakları arasında kalan bölgeye antik çağda LİDYA bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar denir. Hint Avrupa kökenli bir kavim olan ve doğudan Anadolu ya gelen Lidyalılar önce Hititlerin daha sonrada Friglerin egemenliği altında yaşadılar. (Lidya MÖ 133- 27 ) (ROMA MÖ 27-MS 330) ))) Üretimlerin takas yolundan ziyade koloniler arası iletişimlerde, Altın, gümüş ve bronzdan sonraki ilk madeni parayı icat ettiler. Ürün alıp satmaları ile, tüm dünya da satın alma mesleğinin de doğuşunu tescil ederler.
Bireysel alım ve satımlar, çoğulcu işletmelerin şimdiki anlamı ile, firmaların satın alma departmanları zamanla kuruldu. Fakat piyasanın nabzını güncel takip etme yeteneğine sahip olabilenlerin, prosedürleri takip ederek daha başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Meslekler adına sosyal etkinliğin gereksinimi derneklerin, piyasa kuralları ve standartlarını ihtiyaç duyulan yelpazede görev alır. Devletin almış olduğu mesleki kararları takip eder ve piyasalara etkisi ve yaptırımı konusunda kamuoyu oluşturur. Şirketlerde Satın alma piyasanın mıknatısı, artı ve eksi kutbu nun ayar gücünü temsil eder. Biz satın almayı sadece turizm olarak ele alıp incelemeye kalkarsak eğer, çiftçi den, sanayiciye, yurt dışından, yurt içine geniş bir yelpazenin içinde buluruz kendimizi. Satın alma meslek olarak sadece turizm adına kuruluş olmadığı gibi, tüm dünyada her türlü meslek kuruluşları ile direk bağlantısı vardır. Satın alma departmanın diğer meslek grupları ile arasındaki farklı konumu ve tarihçesinin önemine dikkat çekmek istedim.
Turizmde satın almayı inceleme ye çalışırsak eğer, gastronomi ve teknik alımlar dahil, yaşamsal ihtiyaç ların tedarik merkezidir. Esas olan öncelikle tüketilecek ürünlerin yıllık bütçede belirlenmesinden sonraki aşamalardır. Satın alma sadece ürünlerin tedarik merkezi değil, aynı zamanda dikkat edilmesi gereken prosedür ler ve standartlara tabidir. Gastronomi ürünlerinde gıda ve hijyen ikilisi tek kalemdir ve satın almanın azami hassasiyet gösterdiği vazgeçilmez ana unsurdur. Satın almanın öncelikleri arasında, üreticiden direk alımlara önem vermesidir. Başarı oranının en düşük olduğu pazarda maalesef tüm alımların % 3 veya % 10 oranında olduğudur.
Kaliteli ürünün değeri tespit edilerek, perakende ve toplu alımların piyasa rekabet kararına göre en uygun olanı belirlenir. Satın alınacak malzemelerin alımları, en son aşama olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Rekabet ortamının geliştirdiği arz ve talep dengeleri, her türlü ihtiyaca hitap eder. Standart veya standart dışı mevcut ürünler, size her türlü alış ve satış imkanını sağlar. Standart dışı ürünlerin ucuzluğuna aldananlar, israfın önünü açar ve işletmeyi her konuda mali sıkıntıya bırakan departman olurlar. Ürünü daha çok pahalıya alması kaliteli malzeme anlamına gelmeyeceği gibi, ucuza alınan her ürününde kalitesiz anlamına gelmeyeceği bilinmelidir. İşletmenin mali yapısı yıl bazında toplu alımlar yapabileceği gibi, sabit fiyattan da anlaşma şartlarını belirler. Firmanın güvenilir olması, alım ve satım için en önemli faktör olduğu unutulmamalı.
Aynı fabrikadan çıkmış ürünün farklı firmalarda değişken satışlarını göz önüne alırsak eğer, alış ve satışta ikili ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Çiftçi bazı temel ihtiyaçların satışında nakliye ve pazarda satış sorunu vardır., Maliyetlerin artması nedeniyle kabzımal sız piyasaya girebilmesi neredeyse imkansızdır. Üreticinin piyasada satışı yapılacak ürünlerin reklamları, kalite ve güvene dayalı algıdan ziyade, ürünün kullanış değeriyle ölçülür. Ürünlerin üretim ve son kullanma tarihlerine göre, Avrupa da işleyen sistem Türkiye’ dede rağbet görmektedir. Son kullanma tarihleri yaklaşan ürünlerin, saklama koşulları önemli. işletmede son kullanımdan önce tüketilmesine olanak sağlıyorsa, o zaman kaliteli ürünlerin fiyatında ciddi düşüşle alınmasına onay verilir.
Şöyle kısaca incelersek alınacak malzeme çeşitlerini (( Bakkaliye, Bakliyat, Peynirler, Yağlar, Zeytin, Şarküteri, kırmızı et, beyaz et, Balıklar, şarap, şampanya, local ve impart içecek çeşitleri ve soft alkolsüz içecekler örnekleri ile, teknik ve kırtasiye alım kalemlerin ana başlık listeleri uzar gider ))
Gastronomide akar ve kokar malzemeler diye tabir edilen, son kullanım tarihli ürünlerin takibi ve tüketileceği süre, ideal saklama koşulları ve gıda hijyen konumları hayati önem taşır.
Burada satın almanın püf noktaları ve standartları piyasa bilgisi ile birleştirilir. İşletmenin mali konumuna göre itibar kaybetmeden bilinçli alımlar yapılmasına dikkat etmek, en önemli kurallardan biridir. İlgili departmanları malzemenin standartları ile kalitesi konusunda bilgilendirir. Kullanıma uygun alımları ikili diyalogu kurarak uygun olan ürünlerin alımını yapar. Satın alınan malzeme işletmeye girinceye kadar olduğu gibi, aldıktan sonra ilgili departman sorumluluğunda a önem kazanır. Hijyen, depo stok saklama, departman ürün kullanım ve tüketilmesine kadar devam eder. Satın alma ile iç içe çalışan depo, stokları günlük tutarak takip eder. Depo; Fifo, Laifo ve Terazi sistemleri esas alınır. Departmanların kullanacağı par stokları ve malzemelerin sorumluluğunu, satın alma ile paylaşır ve en büyük yardımcısıdır.
Malzeme koşullarını koruma sorumlulukları yerine getirilmemesi halinde, misafirlere yansıyacak olumsuzluk ağır olur. İşletmeye gelebilecek zararları konuşmak bile üzücü sonuçlar doğurur.
Satın almanın konumu ve önemi işletme için doğru yapılanma ile yararlı olduğu gibi, piyasa prosedür leri iyi takip etmediği taktirde, işletmeye ciddi zarar verir. Satın alma piyasadan kopmayı, firmaların fiyat mukayese takipsizliğini ve ihmalkarlığını asla affetmez.
Satın almanın departmanlar arası ve piyasa araştırmalarında en önemli faktör, işletmenin menfaatidir. Gıda ve hijyen prosedürleri dahil, menfi çalışmaları mali açıdan değerlendirilir..
Saygılarımla hayırlı sezonlar dilerim