EGE BÖLGESİ GASTRONOMİ
TÜRKİYENİN YÖRESEL VE BÖLGESEL GASTRONOMİ KÜLTÜRÜ
EGE BÖLGESİ
Mahalli yemeklerimiz var, henüz literatüre aksetmemiş. Yapımı köklü geçmişe dayanan ve farklı isimlerde anılan yemeklerimiz var. İsmi aynı olup yapılışları farklı olan yemeklerimiz var. Henüz keşfinden nakledilmemiş yemekler mevcut. Şehirler arası yöre yemeklerinin, yemek isimlerine atfen, bizimdir iddiaları her zaman olacaktır. Yürüklerin göçtüğü yörelerde bıraktığı kültür yemeklerinin izlerdir aslında. Ne yazık ki ülkemizde çoğu yemek isimleri tescillenmediği için, diğer ülkelerin boşluğu doldurması söz konusu. Yunanistan kurtuluş savaşı öncesi bizim yöresel yemek lezzetlerini, kendilerinin miş gibi lanse etmesi gibi. Yerel yönetimler ile kurum ve kuruluşların kendi yöresel yemeklerini, tescil etmeye mecburdurlar. Devlet yapsın ne milazımcılığını gastronomi kültürü kaldırmaz. Ana dolunun dünden bu güne mutfak kültürünün, manevi değeri olduğu unutulmamalıdır. Yokluk ve varlıklarda mevcut füzyon etkisiyle, yemek kültürümüz gelişmiştir. Tescil ve patent alamama acizliğimizi, tarih gelecek zamanda bizleri asla af etmez. Kişisel becerilerimiz ile malzemelerin bir diğeriyle buluşmasını, ön plana çıkartarak marifet yaptığını zannedenler. Önceliğiniz mevcudiyetteki kültür yemeğimizin sunumuna ve tanıtımına öncelik verin. Tabi ki sizlerin de çağa ayak uydurup uluslar arası arenada başarılarınız taktir edilecektir. Ne var ki geçmiş gastronomi kültürüne verilemezseniz hak ettiği değeri, sizin de yaptıklarınıza ileride değer verilmeyecektir. Mezepotomya dan dünyaya yayılan yemek kültürünün özünde , duygu var, his var, acılar ve sevinçlerin özgün değerleri var. Yemeklere verilen lezzetin ana teması bu saydıklarımdır. El becerisi yapılan yemeğe, duygu ve his katarak karıştırdığınız her kaşıkta tad bulur, lezzet bulur, analarımızın yaptıklarına eş değer hayat bulur. Töre, örf adet ve ananelerimizdeki değerlerimizle beraber, yemek kültürümüz de yaşama tutunur. İnsanlar var olduğu sürece, lezzet ve tad cazibesine değer katmaya devam edecektir.
EGE BÖLGESİ
09-) Aydın Kültürel ve Yöresel Yemekler
Aydın’ın en lezzetli yöresel tatlarını derlediğimiz liste sizleri bekliyor.
Aydın yöresel yemekler yazımızda, Ege’nin en güzel şehirlerinden olan Aydın’ın; doğa güzelliklerinin, zengin müzelerinin ve gezilecek yerlerinin yanı sıra, mutfağının da keşfetmeniz gereken lezzetlerini derledik.
- Keşkek
Tereyağı, buğday, tavuk ya da kuzu etiyle yapılan Keşkek’in üzerine tekrar tereyağı ve kırmızı biberle hazırlanan sos döküldüğünde oldukça lezzetli bir hal alıyor. Keşkek adeta az malzemeyle de dünyanın en güzel yemeklerinden birinin yapılabileceğinin kanıtı niteliğinde. Aydın da bu yöresel tat, özellikle düğün ve sünnet gibi özel günlerde servis ediliyor.
- Çine Köftesi
Tahsin Işık’ın bulduğu ve günümüzde de yapılışını çok az kişinin bildiği bu köfte Aydın'ın Çine ilçesinde yapılıyor. Çine Köftesi olağanüstü lezzetiyle bu kadar meşhur olmayı kesinlikle hak ediyor. Ayrıca yanında içeceğiniz yayık ayranı da köfteyi daha lezzetli bir hale getiriyor.
3. Paşa Böreği
Aydın'ın en ünlü yöresel yemeklerinden olan Paşa Böreği, ana yemeklerle yarışacak nitelikte lezzetli ve zengin bir tat sunuyor. El açması yufkaların et suyuyla ısıtılmasının ardından dana kıymasıyla donatılması ve üstünün de kıyma ve yoğurtla kaplanmasıyla oldukça lezzetli bir hale geliyor.
- Çingene Pilavı
Aydın yöresel yemekler yazımızın en ilginç yemeklerinden birisi de çingene pilavı. Adı pilav olsa da içinde aklınıza gelebilecek her şeyin bulunduğu yemek, kahvaltıdan akşam yemeğine her öğün yiyilebiliyor. İçinde; domates, biber, salatalık, çökelek, soğan, kekik ve zeytin bulunan pilavın üzerine bir de has zeytinyağı eklenince tadına doyum olmuyor.
- Enginar Yemeği
Enginarın gövdesi, yaprakları ve sapının kullanılarak yapıldığı bu lezzetli yemek Aydın’ın en lezzetli yöresel yemeklerinden. Enginar yemeğinin yanı sıra enginar dolması da oldukça lezzetli bir seçenek.
- Yuvarlama
Yumurta, kıyma, soğan ve baharatların karışımıyla bir araya gelip yuvarlanarak sonra tavada kızartılıp ardından tereyağı, su ve yine çeşitli baharatların bulunduğu bir tencerede pişirilerek yapılan yuvarlama, üzerine toz biberli sos ve kese yoğurdu eklenince de adeta bir şahesere dönüşüyor.
- Kırlı Kızartma
Yeşil sivri biber, patlıcan, soğan ve sarımsakla yapılan, zeytinyağı ile
lezzetini tamamlayan Kırlı Kızartması, özellikle sebze yemeği sevenlerin çok beğeneceği bir tat. Kırlı Kızartması, soğuk olarak servis ediliyor ve yoğurt ile yendiğinde daha lezzetli bir hal alıyor.
- Tahinli Pide
Aydın’a yolunuz düştüğünde Söke, Nazilli ve Yenipazar’da bulunan pidecilere uğrayarak bölgenin yöresel tatlarından olan hayatınızdaki en lezzetli pideyi yiyebilirsiniz. Tahinle yapılan pide, bazen isteğe göre üzerinde fındık ve ceviz parçalarıyla da servis ediliyor.
- Kabak Tatlısı
Kabakların incecik kesilip, pişirilmesiyle yapılan Kabak Tatlısı üzerine dökülen ceviz içiyle dillere destan bir lezzete sahip. Yanında mis gibi yeni demlenmiş çayla çok iyi ikili olacağından eminiz.
- Kuru İncir Arası Ceviz
Kurusu ayrı tazesi ayrı lezzetli olan incir Aydın’ın efsane yemişleri arasında. Şehre yolunuz düşerse bu güzel incirleri tatmanın yanı sıra dönüşte sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz.
- Bolama (Lok Lok Pilavı)
Dilek yemeği adıyla da bilinen yemek, isteğe göre tavukla ya da kuzu etiyle yapılabiliyor. Nohut, pilav ve etin tatlarının birbirine karıştığı yemek, Kuşadası’nda sıklıklı yapılan yemeklerin başında geliyor.
- Ciğer Dolması
Ciğerin bürgüsüyle yani karın zarıyla hazırlanan dolma, en lezzetli etli dolma çeşitlerinden birisi. Doğranan karaciğerlerin, dolmanın iç harcıyla karıştırıldıktan sonra ciğer bürgüsüne sarılmasıyla yapılan yemek, kokusuyla da iştah kabartıyor.
- Kulak Çorbası
Çorba, her bölgenin en sevdiği yemek çeşitlerinden birisi olduğu için, sofralarda her zaman yerini alıyor. Aydın’ın yöresel yemeklerinden birisi de Kulak çorbası. Nohut, pişmiş köfte, yoğurt ve isteğe göre daha çeşitli pek çok lezzetin terbiye edilmesiyle yapılan çorba, görüntüsüyle de ilgi çekiyor.
- Tarhana Çorbası
Ege Bölge’sinde en çok sevilen ve içilen çorbalardan birisi de Tarhana çorbası. Her yörenin kendine özgü biçimiyle yapılan Tarhananın, kurutma aşamasında da epey emek gerekiyor. Genellikle salçasız yapılan tarhana, pek çok hastalığa şifa olması nedeniyle de, kışları en çok içilen çorbalardan.
- Acılı Güveç
Güveçte yapılan her yemeğin ayrı bir lezzeti oluyor. Acılı güveç de, Aydın’da yapılan en lezzetli güveç yemeklerinden. Etle yapılan yemek, domates, soğan ve etlerin üst üste dizilmesiyle yapılıyor. Siz de güveç yemeği sevenlerdenseniz, acılı güveci denemenizi tavsiye ederiz.
- Memleket Sarması
Sarma denmiş olsa da, Memleket sarması yemeğinin bildiğimiz sarma yemekleriyle pek alakası yok. Kuzu kolunun una bulanıp pişirildikten sonra, zeytinyağı ile köfte eklenen yemek, sıcak yemek olarak yeniyor.
- Sarmaşık Kavurması
Acı ot olarak da bilinen ot cinsiyle yapılan kavurma, taze kısımları elle bölünerek yapılıyor. Bıçakla kesilince acısı çıktığı için bu yöntemle yapılıyor. İsteğe göre zeytinyağı salata olarak yenilen yemek, sabah kahvaltılarında yumurtayla birlikte de tercih edilebiliyor.
- Kedirgen (Tilkişen) Kavurması
Kedirgen otunun temizlenip soğanla beraber kavrulmasıyla yapılan ot yemeği, genellikle baharat katılarak yeniyor. Yumurtalı olarak da tercih edilen ot kavurması, sıcak ya da soğuk olarak yenebiliyor.
- Pelvize Tatlısı
Aydın yöresel yemekler yazımızın diğer güzel lezzeti de, Pervize tatlısı. Genellikle Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yapılan tatlı, Nişastayla yapılıyor. Kolay tarifiyle sık sık tercih edilen lezzet, dilerseniz içerisine meyve katılarak, meyve aromalı da yenebiliyor.
- Isırgan Otu Böreği
Tazecik ısırganların zeytinyağıyla kavrulup, yufkaların içine girdiği bu harika lezzete, ısırgan otu böreği deniyor. İsteğe göre içine ıspanak da eklenen börek, Aydın yöresinin yanı sıra, Boşnakların da sık sık yaptığı yemeklerden.
- Arapsaçı Kavurması
Arapsaçı otunun sirkeyle yıkanmasından sonra, soğan ve sarımsakla kavrulan ot, yumurtayla karıştırılarak yeniyor. Aydın’ın sıcak yaz günlerinde yemeyi tercih ettikleri hafif yemeklerden olan arapsaçı, soğuk ya da sıcak olarak yenebiliyor.
- Nohutlu Kereviz
Nohut ve kereviz sevenlerdenseniz, bu ikisinin karışımı tam da size göre. Limonda bekletilen kerevizlerin daha sonra salça, nohut, soğan, ve patatesle pişirilmesiyle yapılan yemek, isteğe göre zeytinyağlı da yapılabiliyor.
- Etli Enginar Zeytinyağlı enginar yemeğini hepimiz biliriz, ancak etli enginar da Aydın’da en çok yapılan enginar yemeklerinden biri. Kavrulan kuşbaşı etlerinüzerin eklenen doğranmış enginarların, soğanlaiyice pişmesiyle yapılan yemek, üzerine dereotu konularak servis ediliyor.
- Semizotu Salatası
Aydın’ın hafif yemeklerle dolu sofrasına en çok yakışan salata çeşitlerinden birisi de yoğurtlu semizotu salatası. Semizotunun temizlenip sarımsaklı yoğurtla karıştırılmasıyla yapılan salata, üzerine dökülen zeytinyağıyla servis ediliyor.
- Zerde Tatlısı
Safran, zerdeçal ve nişastanın harika karışımıyla ortaya çıkan tatlı, keskin tadıyla da en özel tatlılardan olmayı başarıyor. Genellikle düğün, sünnet, bayram gibi özel günlerde daha çok yapılan tatlı, isteğe göre kuş üzümüyle de yapılabiliyor.
- Zeytinyağlı Yer Elması
Patatesgillerden olan yer elmasıyla yapılan yemek, kabukları kesilmeden elma dilim patates gibi kesilerek fırına veriliyor. Sarımsak, kekik ve zeytinyağıyla soslanan yer elmaları, fırından çıktığında mis gibi kokusuyla iştah açıyor.
- Koruk Ekşili Bamya
Aydın yöresel yemekler yazısı yazıp, koruk ekşili bamyayı yazmamak olmaz. Olgunlaşmamış üzümlerden yani koruktan elde edilen suyla yapılan bamya, Aydın mutfağının en lezzetli yemeklerinden. Genellikle zeytinyağıyla yapılan yemek, yaz-kış tercih ediliyor.
- Dalgan Kavurması
Isırgan otu olarak da bilinen dalgan otu, börek ve çorba dışında kavurma olarak da yapılabiliyor. İsteğe göre çeşitli garnitürlerle yapılan kavurma, zeytinyağlı meze olarak da masalarda yerini alıyor.
- Pazı Otu Kavurması
Ege Bölgesi’nin en çok yenen otlarından pazı, mevsiminde taze teze toplandıktan sonra, sabah kahvaltılarından, akşam yemeğine her öğünde sofrada yerini buluyor. Genellikle kavurma şeklinde yapılan pazı, yumurtayla da çok yakışıyor.
- Ebegümeci Kavurması
Aydın yöresel yemekler yazımızın bir diğer ot kavurması çeşidi de Ebegümeci kavurması. Kömeç de denen Ebegümeci otu da, diğer Ege otları gibi, kavrulduğunda lezzetiyle herkesi büyüleyen otlardan. Genellikle arapsaçı otuyla da karıştırılan kavurmaya, isteğe göre baharat eklenebiliyor.
- Mantar Kavurması
Aydın’da gittiğiniz pek çok restoranda bulabileceğiniz yemeklerden olan mantar kavurması, genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Siz de mantar sevenlerdenseniz, mantar kavurması tam size göre.
- Kabak Kavurması
Kabak kavurması, Aydın’da yapılan zeytinyağlı yemeklerin başında geliyor. Soğan ve salçayla kavrulan kabaklar isteğe göre, yumurtayla, ya da sarımsaklı yoğurtla yenebiliyor. Eğer sadece kavurmayı yaparsanız, yanına pilavın iyi eşlik edeceğini söylemekte fayda var.
- Yaprak Sama
Yaprak sarma aslında her yörenin en sevdiği lezzetlerden. Aydın yöresi de, yaprak dolmasını genellikle zeytinyağlı yapmayı tercih ediyor. Kışın etlisi , yazın da zeytinyağlısı yapılan dolmalar, mis gibi limon kokusuyla da damağınızda iz bırakıyor.
- Zeytinyağlı Taze Börülce
Zeytinyağıyla yapılan her yemeğin ayrı bir güzelliği oluyor. Zeytinyağlı taze börülce de bunlardan. Soğan ve salçayla kavrulan börülceler, isteğe göre garnitür eklenerek servis ediliyor.
- Zeytinyağlı Kuru Börülce
Tıpkı fasulye gibi yapılan zeytinyağlı taze börülce, acılı ya da acısız yapılabiliyor. Börülce sevenler için en güzel alternatiflerden olan lezzeti, denemediyseniz tatmanızı tavsiye ederiz.
20-) Denizli Kültürel ve Yöresel Yemekleri
Denizli’nin iştah açıcı sofra kültürü, birbirinden güzel yemekleri yeniden yorumluyor.
Muhteşem doğası ve tarihiyle dikkat çeken Denizli yöresel yemekleriyle de sizi adeta büyüleyecek. Denizli yöresel yemekleri yazımızda, mutlaka tatmanız gereken en lezzetli yemeklerle sizi baş başa bırakıyoruz.,
1- Yen Böreği
Kıyma, soğan, pul biber, kimyon ve karabiberli harçla hazırlanan hamuruna, mısır unu katılan yen böreği kahvaltılık ya da atıştırmalık böreklerden değil, bildiğiniz ana yemek! Yen böreği, yöre halkının en sevdiği ve sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında bulunuyor.
2- Kuyu Kebabı Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde olan bir kuyuda yapılmasıyla diğer kebaplardan farklı bir yere sahip olan kuyu kebabı, yapılmadan önce çıralar toplanarak kuyunun içinde yakılıyor. Sonrasında korların üstüne, içine biraz su koyulan bakır bir tava yerleştirerek etler kuyuya demir bir çubukla sallandırılıyor. Kebap piştikten sonra bakır tavada biriken yağlar, pilav yapımında ya da doğrudan kebabın yanında servis ediliyor.
3- Yaprak Sarma
Ülkece en sevdiğimiz yemeklerden olan, her yörede yapılan yaprak sarması Denizli’de de kendine has bir şekilde yapılıyor. İç harcına maydanoz, taze soğan ve bol baharat koyulan yaprak sarması şehrin en gözde yemeklerinden.
4- Arabaşı
Farklı yörelerde de karşımıza çıkabilecek olan bir lezzet olan Arabaşı çorbası, Denizli yöresel yemekleri listesinde de yerini almış. Tavşan eti ile hazırlanan arabaşı çorbası, şehrin en lezzetli yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Arabaşı daha çok kış aylarında içinizi ısıtabilecek bir tarif.
6- Zeytinyağlı Patlıcan Gömme
Közün içinde pişirilen patlıcana limon, tuz ve zeytinyağı eklenmesinden sonra salataya dönüşen zeytinyağlı patlıcan gömme, hem lezzeti hem de kokusuyla Denizli mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden.
7- Keşkek
Aşurelik buğday, et ve nohutun aynı çömlekte buluşmasıyla akşamdan fırına atılan keşkek, sabah salça, yağ ve baharattan yapılan sosuyla buluşuyor ve yiyenlere eşsiz bir lezzet sunuyor. Her yörede farklı şekilde yapılıyor olsa da burada yapılan halini de çok seveceksiniz.
8- Katmer
Un, peynir, soğan ve susam kullanılarak yapılan katmer, her yörede farklı tekniklerle yapılsa da Denizli’de yapılan haliyle ön plana çıkıyor. Denizli usulü katmer, az malzemeyle de bol lezzetin elde edilebileceğinin kanıtı niteliğinde.
9- Çiğ Dolma
Şehirde patlıcan çok seviliyor ve neredeyse her yemekte kendine yer buluyor. Çiğ dolma da haşlanmış kuru patlıcanların içine bulgur, dereotu ve bol maydanozun girmesiyle hazırlanıyor ve zeytin yağında kızartılarak servise hazır hale getiriliyor.
10- Tarhana Çorbası
Kışın şifa niyetine tüketilen ve sofraların vazgeçilmezi olan, tadına doyamadığımız tarhana çorbası, içine konulan Ege mutfağının harikalarından olan börülce, sarımsak ve nane ile tam bir vitamin deposuna dönüşüyor.
11- Patlıcanlı Kapama
Uzun uzun dilimlenen patlıcanlar kızartılıp, kapamaya hazır hale getirildikten sonra tencereye güzelce yayılır. Ardından etler, yeşil biber, domates ve pirinçle tenceredeki patlıcanlara katılırlar. Patlıcanların onları sarıp sarmalamasının ardından yemeye hazır hale gelir.
12- Çaput Aşı
Çapu aşı, Denizli’de yemeklerin vazgeçilmezi, yeri halk dışında pek kimsenin bilmediği lezzetlerimizdendir. İçinde kuzu eti, farklı baharatlar, asma yaprağı, üzüm bulunan bir pilav türüdür. Denizli’ye özgü olan pilav türünü kesinlikle tatmalısınız.
13-Biber Tatari
Biber Tatari, Denizli’nin Kale ilçesinde yetişen biberler ile yapılan kimsenin hayır demeyeceği bir lezzet olan kızartmadır. Süzme yoğurdun üstüne, kızartılmış biberler ve patatesler dizilir. Soğuk servis edilir.
14- Börülce Böreği
Denizli’de börülce oldukça fazla tüketilmektedir ve çeşitli yemekleri yapılmaktadır. Bir çay bardağı yağ ile ufalanan yufkalar kızartılır. Haşlanmış börülceler kızartılan yufka ile harmanlanır, çeşitli baharatlar koyularak servise hazır hale gelir. Bu ilginç lezzeti mutlaka denemelisiniz.
15- Cızlama
Rendelenmiş ve haşlanmış patateslerin hamur ile karıştırılarak fırında pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Hamurun üstüne kaymak sürülerek fırında pişirilir. Dilerseniz pekmeze batırarak yiyebilirsiniz.
16- Sucuklu Un Karıştırmas
Daha önce başka yörede karşılaşmadığımız lezzetlerden biri daha; sucuklu un karıştırması. Doğranan sucuklar yağda kızartılır ve bir tabağa alınır, aynı yağda kavrulan un, sucukların üzerine gezdirilir. Denizli’ye gittiğinizde mutlaka denemelisiniz.
17- Cerpleme
Tavuk yemeklerine farklı bir tat getiren Denizli mutfağından; Cerpleme. Tavukların önce haşlanıp sonra una bulanarak yağda kızartılmasıyla yapılan yemek, haşlanan tavuğun suyuna salça eklenerek tavuklarla birlikte tekrar pişirilir.
18- Pekmezle Kabak Aşı
Kavrulan soğanların üzerine su ve pekmez ilave edilir, kaynatılır. Kaynayan karışımın içine doğranan kabaklar eklenir ve pişmeye bırakılır. Bu farklı lezzeti sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.
19- Hamur Dolması
Bildiğiniz tüm mantı tariflerini unutturacak bir lezzet; hamur dolması. Denizli yöresine ait bu yemeği diğer mantılardan ayıran özelliği, içine kıyma ve kavurma koyuluyor, üzerine çökelek peyniri serpiştiriliyor olması ve tabi ki büyüklüğü. Mutlaka denemeniz gerekenler listenize hamur dolmasını eklemenizi tavsiye ediyoruz.
20- Yoğurtlu Köfte
Denizli yöresel yemekleri listemizin sonuncusu olan yoğurtlu köfte, kıymadan yapılan minik köfteler fırında kızartıldıktan sonra üzerine yoğurtlu, pul biberli sos dökülerek servis edilir. Bir lezzet şöleni yaşatacak bu yemeği kesinlikle yemenizi tavsiye ediyoruz.
35-) İzmir’in Kültürel ve Yöresel Yemekleri
- Boyoz
esasında mayasız bir tür hamur işi. İspanyol kökenli Yahudilerden İzmir’e miras kaldığı bilinen, neredeyse beş yüz yıllık bir gelenekle yapılan ve kalori yönünden pek de masum sayılmayan boyozu, bugün gevrek satan tüm tezgahlarda bulabilirsiniz. Oldukça yağlı bir yiyecek olduğu konusunda uyarabiliriz; ancak beslenmesine dikkat edenler için “yağsız boyoz” adıyla da satışı yapılıyor. Yumurta ile birlikte sabah kahvaltılarını süsleyen boyoz aynı zamanda gecenin geç saatlerinde acıkanların da imdadına koşuyor. Boyozun çikolatalı, tahinli, ıspanaklı ya da peynirli gibi alternatif versiyonları da mevcut.
- Gevrek
İzmir’de gevrek olarak anılıyor. Gevreği gevrek yapan şeylerden biri de; fırında yeterince kalarak kıtır kıtır bir hal alması. Süt ve tereyağı ile yapılan yumuşak simitler İzmir’de yerel halk tarafından pek de rağbet görmüyor. Çayla kahvaltıda, ayranla öğle yemeğinde tüketebileceğiniz gevrek; günün her saatinde yenebilir.
- İzmir Tulumu
İzmir’in Bergama ilçesine özgü sayılan bu peynir türünün seveni çok. Koyun sütünden yapılan ve çoban peyniri olarak da adlandırılan İzmir tulumunu ana vatanı Bergama
4. Kumru
Susamlı özel bir ekmeğe sahip olan kumru; salam, sucuk, sosis, peynir, turşu, ketçap, domates ve mayonez gibi içeriklerle zenginleştirilebiliyor. İzmir şehir merkezinde de domates, biber ve peynirle yapılan kahvaltılık kumrular günün erken saatlerinde mideyi rahatsız etmeden, rahatça tüketilebiliyor.
5. Bomba
İçi akışkan bir biçimde kakaolu fındık kreması ile dolu olan bombanın dışında ise hamurdan ince bir zar var. Tek seferde en az 3 yemek kaşığı çikolata tüketiyor olabilirsiniz! Şöyle söyleyelim; sadece bomba sunumu izleyerek bile birkaç kilo almanız mümkün.
6. Lokma
İzmir’in yöresel lezzetleri olunca; lokma bu nedenle sosyal yönden de büyük öneme sahip. İzmir’de doğumlarda, cenazelerde ya da aklınıza gelebilecek her türlü hayır işinde; şehrin yerlileri lokma döktürüyor.
Herhangi bir konuda adak adamak isteyenler için de lokma döktürmek yerinde bir tercih. Çıtır çıtır bir hamur üzerine önce şerbet ve sonra da tarçın dökülerek servis edilen lokma, İzmir denildiğinde kesinlikle ilk akla gelenlerden biri.
- Şambali
şambalinin revaniyi andıran bir yapısı var.Kek ve şerbet içeren tarife gerçek anlamda tat katan ise, arasına eklenen kaymak ve üzerindeki kavrulmuş badem diyebiliriz.
- Badem Ezmesi
Badem ezmesi; babadan oğula nesillerdir işletilen küçük bir dükkanda karşınıza çıkıyor. ceviz ve Antep fıstığının da ezmesi mevcut, ceviz, badem ve fıstık olmak üzere, Ezme keyfinize Türk kahvesi eşlik edebilir.
- Balıklıova Un Kurabiyesi İzmir’e ne zaman gidilir yaz mevsimi, un kurabiyesi ile. Balıklıova en çok ağızda dağılan un kurabiyeleri ile biliniyor..kurabiyenizi alarak yola devam edebilirsiniz.
- Damla Sakızlı Kurabiye Çeşme'de ve komşu Sakız Adası’nda yetişen nefis sakızlarla yapılan kurabiyelere bir şans verebilirsiniz. Damla sakızlı kurabiye, ağızda dağılan yapısı ile hem açlığı hem de tatlı ihtiyacını bastıran bir lezzet.
- Damla Sakızlı Türk Kahvesi
İzmir’in yöresel yemekleri arasında sakızın kullanım alanı oldukça geniş.Tatlılara hoş bir aroma katan sakız; geleneksel Türk kahvesini de neredeyse bambaşka bir içeceğe dönüştürüyor. Eğer kahvenizin sakız aromalı olmasını istemezseniz; ayrı bir bardakta su içinde servis edilen sakızla da kahveden sonra ağzınızı tatlandırabilirsiniz.
- Sakız Reçeli
Altı bin yıllık tarihe sahip oldukları düşünülen sakız ağaçlarının İzmir’e bir hediyesi de sakız reçeli. Daha çok Çeşme’de rastlayabileceğiniz bu özel tarif, İzmir’in yöresel yemekleri arasındaki yerini gururla koruyor. Kahvaltılık olarak tercih edebileceğiniz reçel
- Sübye
Akdeniz ülkelerinden vaktiyle İzmir’e göç edenlerin şehre getirdiği en leziz tatlardan biri; boyozla birlikte sübye olabilir. Kavun çekirdeği, toz şeker ve suyla yapılan sübye ilk seferde tuhaf bir içerik sunsa da müdavimler tarafından çok seviliyor. Bugün sayılı yerlerde bulabileceğiniz. Sübyenin kavun dışında badem özüyle yapılan versiyonu da mevcut.
- Kaymaklı Dondurma
Lezzet ise kaymaklı dondurma! Şehrin en güzel dondurmasını yemek isteyenler. Eski Foça olarak anılan kesimde, sahilde yer alan dondurma kuyruğu zaten hemen gözünüze çarpacaktır. Burada ceviz, karadut, vanilya ya da İtalyan karameli gibi çok farklı seçenekler arasından bir tercih yapabilirsiniz.
- Kar Helvası
Zirvelerin serinliğini taşıyan kar helvası, vişne ya da karadut gibi şifalı sular eşliğinde daha da makbul. Kar helvası üzerine bu şerbetleri ekleyerek tatlıyı çocuklar için de daha cazip ve besleyici bir hale getirebilirsiniz.
- Kabak Çiçeği Dolması
Kabak çiçeği dolması ile güzel bir giriş yapabiliriz. Mevsiminde ve sabahın en erken saatlerinde toplanan taze çiçeklerin zeytinyağlı olarak hazırlanıyor. Kabak çiçeği, Egelileri buldukları anda kaçırmadıkları hassas bir bitki.Hünerli ellerde dolma haline gelen bu kırılgan malzemeye dereotu, nane maydanoz ve taze soğanın tat kattığını söyleyebiliriz. İşin sırrı ise, hamarat şeflerin çok iyi bildiği gibi tarife eklenen az miktarda toz şekerde saklı olabilir.
- Midye Dolma
Karaburun ilçesinin açıklarında ciddi miktarda midye toplanıyor. Bunların dolma haline geldikten sonra sahil boyu sıralanması ise aynı zamanda görsel bir şölen. Seyyar satıcıları plajda durdurup dilediğiniz kadar midyeyi çok uygun fiyata tüketebilirsiniz! Yaz günlerinde kalabalık ailelerin imdadına koşan bu leziz dolmalara en çok limon yakışıyor.
- Enginar Dolması
İzmir’in Urla ilçesi Enginar Festivali’ne her yıl özenle ev sahipliği yaptığına göre; burayı enginarın ana vatanı saymamızda hiçbir sakınca yok. İzmir’de pazarlar enginar mevsimini heyecanla bekliyor. Kadınlar dondurucularında enginar kalbi depolamayı da ihmal etmiyor. Enginarın dolması ise ayrı bir uzmanlık alanı. Pirinç ve dereotu gibi lezzetlerin, enginar yemeğine çok yakıştığı konusunda size kefil olabiliriz.
- Ekmek Dolması
Ekmek dolması; Kıymalı harcın dolma biçiminde oyulan ekmeğin içine doldurulmasıyla yapılan bu yemek, İzmirliler için bir tür bayram yemeği. Kalabalıkları doyurmakta oldukça bereketli olan dolmanın üstünde ayrıca et suyu da gezdiriliyor. Ekmek dolmasına restoranlarda denk gelme olasılığınız oldukça düşük; ancak misafirlikte şanslı .
- Deniz Börülcesi
İzmir’de deniz ürünlerinden oluşan ve gün batımından gecenin geç saatlerine kadar süren uzun sofra keyifleri pek meşhur. İşte bu sofralarda açılışı, İzmir usulü bol zeytinyağlı ve sarımsaklı deniz börülcesi ile yapabilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt ile de servis edilebilen deniz börülcesi, neredeyse tüm sahil restoranlarının menüsünde kendine yer buluyor. Deniz börülcesinin vitamin değeri ve bağışıklık sistemi bakımından da saymakla bitmeyen faydaları var.
- Kabak Sıyırma
Bir sebze yemeği ne kadar lezzetli olabilirse o kadar lezzetli olan kabak sıyırma ile karşınızdayız. Varlığıyla damakları şenlendiren kabak sıyırma, Girit mutfağından İzmir’e miras. Yapımı da son derece basit olan kabak sıyırma tarifi, İzmirli ev hanımları için pratik bir akşam yemeği alternatifi olarak sayılabilir. Bu yemek, esnaf lokantalarının da her daim menüsünde ilk sıralarda. Kabağın tezgahları süslediği bahar ve yaz ayları boyunca siz de bu ekşili, pirinçli, doyurucu lezzeti sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
- Arapsaçı
Arapsaçı kendiliğinden yetişebilen bir ot olmakla birlikte; İzmir’in yöresel yemekleri içinde en şifalı olanlar belki de onunla yapılıyor. Özellikle kuzu etiyle piştiğinde nefis bir ana yemek haline gelen arapsaçı; usta ellerde çaydan salataya ya da zeytinyağlı bir yemeğe kadar çok sayıda farklı formda değerlendirilebilir. Bu bitki diğer şehirlerde yabani rezene olarak da biliniyor.
- Şevketi Bostan
Dilerseniz soğan ve etle yahni gibi; dilerseniz de zeytinyağlı olarak hafif bir öğün halinde… Şevketi bostanı nasıl tüketeceğiniz tamamen size kalmış. Ancak mümkünse ilk denemenizi İzmir’in meşhur esnaf lokantalarından birinde yapın. Buralardaki şefler onlarca yıllık Ege tecrübelerini şevketi bostanın sunulduğu tabağa şahane bir biçimde aktarabiliyor.
- Çıntar Kızartması
İzmir’in geleneksel pazarlarını gezecek olursanız; burnunuza nefis baharatlı kokular gelecektir. İşte şehrin ortasında minik bir Hindistan esintisi yaratan bu kokular, İzmir’in meşhur çıntar kızartmasına ait. Mantarın en lezzetli hali olarak anılan çıntar; yabani mantarlar arasında belki de en sevileni. Güvenli bir tür olan çıntarı yine de tanıdık yerlerden almaya özen göstermeli ya da şehrin bilinen esnaf restoranlarında yemelisiniz.
- Karışık Ot Kavurması
Ömür biter, İzmir’in yöresel yemekleri içinde otlar bitmez. O halde size tüm bu otları pratik bir biçimde tüketmenin formülünü açıklıyoruz. Arapsaçı, cibez, ısırgan, gelincik ya da ebegümeci gibi otların birer tutam eklenmesiyle ortaya çıkan ot kavurması zeytinyağı, sarımsak, soğan gibi lezzetlerle tamamlanıyor.
- Radika Salatası
Karahindiba adıyla da bilinen radika otundan yapılan salata; Ege’nin şifalı lezzetlerine güzel bir örnek olma özelliğine sahip. İşin içine zeytinyağı, limon ve tuz girince zaten salata da aynı anda şekillenmiş oluyor. Birbirinden güzel aromaların iç içe geçmesi sonucunda; gerçekte nerede olursanız olun sofranızda İzmir’e özgü lodos esintisini hissetmeniz an meselesi.
- Sütlü Balık
Sebzelerin açılış niyetine tüketildiği İzmir sofralarında genellikle balık yemekleri başrol olarak sahneye çıkıyor. Eğer Ege Denizi’nden gelen birbirinden leziz balıkların İzmir usulü nasıl pişirildiğini merak ederseniz; size sütlü balık önerebiliriz. Özellikle levreğin süt ve tereyağı eşliğinde pişirilerek masaya servis edilmesi, şehir dışındaki dostlarınıza aktarabileceğiniz türden özel bir deneyim.
- Çığırtma
Bergama’ya özgü geleneksel bir lezzet olan çığırtma, rivayete göre adını kızaran sebzelerin çıkardığı cızırtılı seslerden alıyor. Köklü uygarlıkların uzun yıllar boyu yaşadığı Bergama’da; mevsim sebzelerinin domates, sarımsak ve yoğurtla tüketildiği bu hafif lezzet özellikle yaz ayları için ideal sayılabilir.
- İzmir Köfte
Adından anlaşıldığı gibi nefis bir tencere yemeği olan İzmir köfte de var. İzmir’deki yerel lokantalarda sulu yemek olarak bol patates eşliğinde köftelerinizi tüketebilirsiniz. İzmir’e gelip de İzmir köfte yemeden dönmek büyük kayıp sayılabilir.
- Töngül Pide
Adını Ödemiş’teki tarihi fırından alan Tongül Pide, artık ulusal çapta bir marka sayılmaya aday. Yöreye özgü bu pide, İzmir Ödemiş’e yolu düşenlere mutlaka öneriliyor. Pidenin içinde bol yumurta, kıyma ve üzerinde peynir rendesi bir arada. Hal böyle olunca bu yöresel lezzetin hayli doyurucu olduğu da bir gerçek.
- İzmir Usulü Kokoreç
Domates ve biber gibi ilaveler içeren İstanbul usulü kokoreçin karşısında, İzmir’de bu lezzet olabildiğince sade servis ediliyor. Her açıdan özgüven timsali İzmir’e de bu yakışır öyle değil mi? Ekmek arası ya da tabakta servis isteyebileceğiniz kokoreçin İzmir’deki müdavimlerinin sayısı hiç de az değil. Baharat ilavesiyle yeterince leziz hale gelen kokoreç, tadını yan oyuncular olmaksızın tamamen etinden alıyor.
- Çöp Şiş
İzmir’in merkezindeki şık restoranlarda en çok tüketilen lezzetlerin başında çöp şiş var. önemli yer tutan çöp şişi aynı zamanda tatil beldelerinde de sezonluk olarak tüketebilirsiniz. Söke ya da Çine gibi Aydın'a bağlı komşu ilçelere de yayılan bu lezzet yanında ayranla güzel bir birliktelik sunuyor. Çöp şişe bir nevi fast food muamelesi yapanlar olsa da, alkollü içeceklerle uzun yaz sofralarında çöp şiş yiyenlerin sayısı da az değil.
- Sura
Kaburga etinin iç pilavla lezzet birliği etmesinden ortaya çıkan sura tarifi, ancak İzmir’in eskileri tarafından bilinen bir lezzet. Fırında pişen bu et yemeği özel günlerde sofraya geliyor. Salçası, tereyağı ve etin kendi yağı derken sura karşısında kolestrol oranınızı kontrol altında tutmanız epey zor. Suranın uzun aralıklarla tüketilmesi ise, işin tesellisi sayılabilir.
- Papaz Yahnisi
Yıllar boyu İzmir’de yaşayan çok farklı dinden ve kültürden topluluklar için ortak bir lezzet: Papaz yahnisi… Dana ya da kuzu gibi her çeşit et ile yapılabilen yahninin tarifinde sirke ve arpacık soğan gibi malzemeler de başrol oynuyor. Yahniyi Konak çevresindeki yerel restoranlarda tadabilirsiniz.
- Gerdan Tatlısı
Adını yapım malzemesi olan kuzu gerdanından alan gerdan tatlısı, “Tavuk göğsünden tatlı mı olur?” diye yıllardır şaşıran bünyeleri epey zorlayabilir. Gerçekten de bu tatlının yapımında bizzat kırmızı et kullanılıyor. Kurban bayramında padişah sofralarını süsleyen bu tatlının özel tarifinde kuru kayısı, kuru erik, kavrulmuş badem ve tarçın gibi malzemeler mevcut.
- Girit Ezme
Girit mutfağının İzmir’in yöresel yemekleri bakımından önemi tartışılmaz. Yunan adasından göçenlerin şehre taşıdığı en şahane lezzetlerden biri ise Girit ezme. Daha çok meze olarak tercih edilen bu lezzet kızarmış ekmekle güzel bir birliktelik yakalıyor. Beyaz peynir, sarımsak ve zeytinyağı ezme yapımında kullanılan başlıca malzemeler olarak sayılabilir.
- Çeşme Kavunu
İzmir’in güzel tatil beldesi çeşme yalnızca plajları ve gece hayatı ile değil; kavunu ile de meşhur. Karakteristik bir tür olan Çeşme kavunu; dünya çapında daha fazla tanıtımı hak ediyor. Bu nedenle de Çeşme genelinde düzenlenen festivallerde, En İyİ Kavun Yarışması gibi etkinliklere özel bir önem verildiğini söyleyebiliriz.
- Bergama Helvası
Bergamalıların yalnızca Ramazan ayında ulaşabildikleri bu lezzet; Sabaha kadar kabarması beklenen hamurun kızartılması ve ardından da balı andıran bir şerbete bulanması ile leziz Bergama helvasına kavuşabilirsiniz. Tüm yıl boyunca beklenen bu tatlı, nihayet Ramazan ayı geldiğinde uzun kuyruklar ile karşılanıyor.
- Karanfilli Bergama Leblebisi
Karanfil aromasıyla ön plana çıkan Bergama leblebisi; İzmir’e özgü olmasına rağmen ne yazık ki az bilinen bir lezzet. Leblebilerin yapımı sırasında içine ayrıca sakız aroması da katılıyor. Bu sayede ağızda dağılırken hoş tatlar bırakan leblebiler, zaafı olanlarda bağımlılık yaratacak cinsten.
- Nohutlu Börek
Uygarlıklar beşiği Bergama’dan devam ediyoruz. Nohutlu börek, farklı iller ve ilçeler arasında paylaşılamayan ancak el açması yufkası ve nohutlu iç harcı ile kesinlikle fark yaratan bir lezzet. İzmir’in Bergama ilçesinde hamarat bir ev hanımını ziyaret etme şansınız olursa, demli bir çay eşliğinde çıtır çıtır böreğinizin keyfini sürebilirsiniz.
- Bergama Köftesi
Kaşarlı ve sade çeşitleri ile Bergama köftesi, şehrin kuzeyindeki ilçenin adı ile anılıyor. Bergama köftesinin müdavimleri de hiç az değil. Piyaz eşliğinde yenen leziz köfteleri, üzerine tahinli Kemalpaşa tatlısı ve çay ile taçlandırabilirsiniz.
- Tire Köftesi
İzmir şehir merkezinden uzaklara açılsanız da; neyse ki yöresel lezzetler bitmek bilmiyor. Bu kez Tire ilçesine özgü köfte, hem şekli hem de tadı itibarıyla farkını ortaya koymuş durumda. Köftenin başlıca özelliği; altta ekmek yatağı ve üzerinde domates sos ile servis edilmesi olarak sayılabilir. Formuna dikkat edenler için ekmeksiz sipariş verme seçeneğide var.
- Otlu Börek
Halen Tire sınırları içindeyken, siz en iyisi otlu börek de yemeden dönmeyin. İçine ısırgan otu ve pırasa gibi sebzeler katılan bu börek çeşidi, hem Ege otlarını hem de hamurun doyuruculuğunu bir arada sunuyor. Bu sayede Ege’ye gelip otları tatmadım demezsiniz!
- Kuzugöbeği Mantarı
Bergama ve çevresinde yetiştiği bilinen kuzugöbeği mantarı, mantarlar arasında nadir ve özel bir tür. Kıtır bir gövdeye ve kokulu, aromalı bir lezzete sahip olan bu mantarı tanımak ve pişirmek uzmanlık gerektirse de sonuçlar umut verici. Tereyağında kavrulan mantarları bonfile eşliğinde pişirmek ziyafet sofralarına layık bir tarif olabilir.
- Yoğurtlu Gopez
İzmir’in bir diğer güzel ilçesi Foça’da deniz ürünleri ile yoğurdu bir araya getiren yoğurtlu gopez çılgınlığına katılabilirsiniz. Eski Foça’ya özgü bu tarif; yoğurdun balıkla yenmeyeceği yönündeki tabuları yıkarken damağınıza da farklı bir tat sunuyor. Gopez ya da kupa balığı olarak bilinen balığın servisi hem görsel olarak hem de tadıyla denemeye değer.
- Meyveli Şirince Şarabı
Üzüm dışında karadut, elma ya da vişne gibi aklınıza gelebilecek çok çeşitli meyveleri ihtiva eden Şirince Şarabı; sadece İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında tadabileceğiniz bir lezzet. Turistik Şirince Köyü’nde çok sayıda mahzen bulunurken; şarap tadımları da turistler için başlıca aktiviteler arasında yer alıyor.
- Şirince Sultan Kebabı
Etin patates ve mantar gibi sebzelerle harmanlanmasının güzel bir sonucu; Şirince Köyü’nde yiyebileceğiniz Sultan Kebabı olabilir. Bu tarifin farklı uyarlamaları da elbette mevcut. Özellikle Maya takviminde Şirince’nin kutsal bir yer kabul edilmesi ve insanların kıyamette buraya sığınacaklarına olan inanç Şirince’yi daha da turistik bir hale getirmiş durumda. Dolayısıyla şehrin restoranlarında “kıyamet kebabı” adıyla da sunumlara rastlayabilirsiniz.
45-) Manisa Kültürel Yöresel Yemekler
1.Keşkek
Kalori bakımından zengin, buğday ve etten yapılan yemek her yörede farklı bir isimle anılsa da genellikle keşkek olarak biliniyor. Yarma buğday ve etin birlikte iyice dövülerek yapıldığı yemek, Keşkek adını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan almış. Hastalanan kızı için yemek yaptırırken, bir çiftin ikramıyla tadına bakan ve biraz daha isteyen Paşa, yemeğin bittiğini duyunca ”Keşke biraz daha yapsaydınız” sözüyle, yemeğin ismi bundan sonra Keşkek olsun diyerek, ferman verir.
2. Manisa Kebabı
Uzun uzun yoğurulan etlerin, pide ve yoğurtla enfes buluşması… Manisa’da yiyebileceğiniz en lezzetli yöresel yemeklerden biri olan Manisa kebabı, doyurucu lezzetiyle denenmesi gereken tatların başında geliyor.
3. Kulak Çorbası
Manisa'nın sevilen yemeklerinden biri olan kulak çorbası yiyebileceğiniz en lezzetli yemekler arasında yer alıyor. İçerisine konulan mantılarla yoğunlaştırılan çorba, nane ve tereyağı gezdirilerek sunuluyor. Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız, Manisa’nın bu lezzetli yöresel yemeğine bayılacaksınız.
4. Kapama Mantı
Manisa yöresine özgü yemeklerden bir olan kapama kebabı, diğer mantılardan daha büyük şekilde kapatılıyor. Üzerine isterseniz salça ve yoğurt dökerek yiyebileceğiniz yemek enfes tadı ve görüntüsüyle denenmesi gereken tatlardan biri.
5. Börülce Tarator
Ayıklanarak hazırlanan börülceler, limonlu ve zeytinyağlı sosla birleştiriliyor. Sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olan börülce tarator, sofraların vazgeçilmez zeytinyağlıları arasında yer alıyor.
6. Şekerli Pide
İsmini okuyunca eminiz ki tadının nasıl olacağını siz de merak ettiniz. Normal pide hamuru hazırlanarak ortasına tuzsuz peynir konulduktan sonra hamurlar fırına veriliyor. Fırından çıkan pidelerin üzerine bolca şeker serpiliyor ve soğuması beklenip servis ediliyor. Manisa’ya uğrarsanız merak etmeyi bırakıp bu farklı lezzetin tadına bakmanızı öneririz.
7. Sinkonta
Manisa yöresel yemekler yazımızda bahsedeceğimiz diğer ilginç tat ise Sinkonta. Balkabağının yemeğe dönüşmüş hali sinkonta, klişe yemeklerden uzak tadıyla, denemeniz gereken farklı lezzetler arasında. Baharatlarla süslendirilen balkabakları fırınlanıp iyice kızardıktan sonra servis ediliyor. Manisa’ya özgü yapılışıyla, denenmesi gereken yöresel yemeklerden biri.
8. Mantar Tatlısı
Mantarın nasıl bir tatlıya malzeme olacağını bilmiyorsanız, Manisa’nın yaratıcı yöresel yemeklerinden mantar tatlısını denemelisiniz. Hamurun içerisine cevizle beraber mantarlar koyulup, kızgın yağda kızartılıyor. Sonrasında şerbetle buluşturulan hamurların üzerine tarçın serpilerek servis ediliyor. Mantarların lezzetli bir tatlıya dönüştürüldüğü tarifi, meşhur olduğu Manisa’da denemelisiniz.
9. Tahinli Ekmek
Tahinin ve şekerin harika birleşiminden oluşturulan ekmek, yuvarlak şekil verilip tepsilere diziliyor. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyip servis edilen tahinli ekmek, daha önce yediğiniz ekmeklerden oldukça farklı bir lezzete sahip.
10. Kırkağaç Kavunu
Türkiye’de yetişen en lezzetli kavunlardan sayılan Kırkağaç kavunu, yalnızca Manisa’da değil Türkiye’nin her yerinde fazlaca tüketiliyor ve seviliyor. Sıcak yaz günlerinde, içinizi serinletecek kavun içi dondurma da, Kırkağaç kavunuyla yapılabilecek en güzel lezzetlerden.
11. Mesir Macunu
41 çeşit baharattan yapılan macun, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle biliniyor. İlk kez Yavuz Sultan Selim’in eşi, Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla dönemin önde gelen hekimi Merkez Efendi tarafından yaptırılmış. Manisa’nın simgesi haline gelen macun için her yıl Manisa’da düzenli olarak mesir macunu festivali düzenleniyor.
- Sultan Çayı
Manisa’nın sultanlara layık çayı; Sultan çayı. İçerisinde 11 çeşit baharatla yapılan çay, mesir macunun çay hali diyebiliriz. Genellikle balla servis edilen çay, pek çok hastalığa şifa olduğundan, soğuk algınlığı, yorgunluk gibi durumlarda tercih ediliyor.
- Salihli Odun Köftesi
Manisa’nın Salihli ilçesinin meşhur köftesi Salihli odun köftesi, şiş üzerinde ve odun ateşiyle yapılıyor. Kuzu etinden yapılan köfte, kokusuyla da sizi büyüleyecek. Manisa’ya gittiğinizde, merkezde bulunan Sevgi Yolu üzerindeki köftecilerde yiyebilirsiniz.
- Sultaniye Üzümü
Dünyaca tanınan üzümlerden, Sultaniye üzümü, ‘Sultani çekirdeksiz’ adıyla da biliniyor. Osmanlı Dönemi’nde şehzadelerin yetiştiği yerlerden biri olan Manisa üzümleri “Sultanların Üzümü – Sultanlara Layık”, denilerek sultaniye adını almış. Çekirdeksiz ve tatlı üzümleri sevenlerdenseniz, bu üzüm tam size göre.
- Akhisar Köfte
Manisa’nın en çok bilinen köftelerinden birisi de Akhisar köftesi. Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşan köftenin aslı, 1800’lü yıllarda Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığı köfteden gelir. Kullanılan etin lezzeti ve katılan baharat ve soğanın lezzeti itibariyle,yoğun ve iştah açıcı kokusuyla, muhakkak tatmanız gereken yemeklerden.
- Bohça Kebabı
Zahmetli hazırlanışının sonunda enfes bir lezzetle yiyebileceğiniz harika bir yemek bohça kebabı. Kreplerin içerisine hazırlanan kuşbaşı et konuluyor. Üzerine beşamel sos gezdirildikten sonra fırınlanan krepler Manisa’nın meşhur bohça kebabını oluşturuyor.
- Kula Güveci
Manisa Salihli ilçesinde 12 bin yıllık volkanik kayalardan yapılan güveçlerde pişirilen et ve sebze yemekleri Manisa’nın en lezzetli yemeklerinden. Haşlanmış etin, sebze ve tereyağı eklenmesiyle yapılan yemek, tok olsanız dahi kokusuyla iştahınızı açabilir.
- Pideli Paça
Haşlanan kellenin suyuyla ısıtılan pidenin üzerine, kelle, dil gibi et parçaları konduktan sonra soslanan yemek, Kırkağaç paçası olarak biliniyor. Kırkağaç yöresinin cemiyet yemeği olduğu da söylenen yemek, sabah saatlerinde dahi sık sık tüketilen lezzetlerden.
- Şehzade Tatlısı
Şehzadelerin kenti Manisa’da yapılan tatlıya pek tabi, şehzade tatlısı denmiş. Bazı bölgelerde Haşhaşlı şekerpare olarak da bilinen tatlı, yanında taze demlenmiş çayla harika ikili oluyor.
- Akhisar Katmeri
Manisa yöresel yemekler yazımızda Akhisar katmerinden bahsetmemek olmaz. Diğer adı Muhacir katmeri olan yemek, Balkanlar’dan göçen Türk yurttaşlarımızın getirdiği hamur işi lezzetlerinden. İncecik açılmış yufkaların arasına isteğe göre malzemelerinin yerleştirilmesiyle sac üzerinde pişen katmer, lezzetiyle büyülüyor.
- Kokoreç
Et severlerin, nereye giderse gitsin muhakkak görmek isteyeceği lezzetlerden biri olan kokoreç, Manisa’da da iyi yapılıyor. İnce ve tazecik etten yapılan kokoreç seviyorsanız, Manisa’da en iyi ve en meşhur kokoreci yapan Karbeyazı Büfe’den yemenizi tavsiye ederiz.
- Cilveli Kahve
Eskiden beri Manisa’da, gelinlik kızların evlerine gelen görücülere ikram ettiği kahveye, cilveli kahve denmiş. Bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine öğütülmüş ceviz, fındık, badem ve iki çeşit baharatın katılmasıyla yapılan cilveli kahveyi, Manisa Yeni Han’da içebilirsiniz.
- Simit Ekmeği
Nohutun haşlanıp ezilerek maya olarak kullanılmasıyla yapılan ekmek, un karıştırılarak normal ekmek kıvamında yapılıyor. Fırından sıcacık çıktığındaki kokusunu aldığınızda iştahınızı kabartacak ekmeği, her yemeğin yanında yiyebilir, dilerseniz içine tereyağı sürerek tek başına da tüketebilirsiniz.
- Akhisar Maden Suyu ve Gazozu
Manisa’da üretilen maden suyu ve gazozlar, hem diğer illere hem de ülkelere satılıyor. Kula ve Sarıkız markaları Manisa’nın en bilindik maden sularından. Gazoz üretimi de yapan Manisa’nın Dört Mevsim markasıyla bilinen gazozu da, özellikle Akhisar’lı olanların çocukluk anılarını süsleyen detaylardan.
- Zeytin ve Zeytinyağı
14 Milyon zeytin ağacıyla, en fazla zeytin ağacına sahip ilçe unvanını taşıyan Akhisar’dan, pek çok ilçesine kadar, zeytin üretimi yapan Manisa, haliyle zeytinyağı konusunda da bilindik illerden. Kendi yetiştirdikleri zeytinleri farklı sıkım teknikleriyle zeytinyağına dönüştüren Manisa’da, pek çok satış noktasında doğal zeytinyağlarından bulabilirsiniz.
48-) MUGLA Bölgesel ve Yöresel Yemekler
1- Sündürme
Sündürme; turp otu, sarımsak ve nar ekşisiyle yapılan hafif ve lezzetli bir Muğla yemeğidir. Soğanlarla beraber kavrulan turp otları soğutulduktan sonra servis ediliyor ve görüntüsüyle önce gözünüzü sonra midenizi doyuruyor.
2- Milas Çaykaması
Yeşillikli, tuzlu, zeytinyağlı harika bir lezzet olan Milas çaykaması, Muğla’da oldukça sevilen yöresel lezzetler arasında.
3- Börülce Ekşilemesi
Hazırlanan sarımsaklı ve zeytinyağlı sosla harmanlanan börülceler, Ege sofralarının olmazsa olmazlarından. Soğuk zeytinyağlı yemek olarak tüketilebileceği gibi, salata olarak da sofralarda yerini alıyor.
4- Ahtapotlu Pilav
Klasik pilavın yanında haşlanarak eklenen ahtapot parçaları, hem görüntüsüyle hem de farklı lezzetiyle Muğla’nın sevilen yöresel yemeklerinden
5- Çökertme Kebabı
İncecik kesilmiş patateslerin üzerine dizilen dana etleri, tereyağı ve yoğurtla harika birleşiminden oluşan çökertme kebabı, Muğla’nın meşhur lezzetlerinden. Tadı tüm Türkiye’ye yayılan bu lezzeti Muğla’ya giderseniz kesinlikle denemelisiniz.
6- Bodrum Mantısı
Bodrum mantısının normal mantıdan farkı hem katlanış şekli hem de hamurların haşlanmadan, kızgın yağda kızartılmasından geliyor. Kızartılan mantıların üzerine salçalı sos ve tereyağı gezdiriliyor. Tadına doyamayacağınız bu lezzeti meşhur olduğu Bodrum’da denemelisiniz.
7- Kaya Koruğu Salatası
Denizden toplanan kaya koruklarının, sarımsaklı ve sirkeli sosla birleşmesiyle oluşan salata oldukça lezzetli Ege salatalarından biri.
8- Sulu Muğla Kebabı
Muğla’nın mis gibi yemeklerinden bir diğeri de Sulu Muğla Kebabı. Muğla’ya özgü olan bu lezzetli, yerinde tüm lezzetiyle tatmanızı öneririz.
9- Milas Köfte
Milas köftesine diğer köftelerden farklı olarak nohut ve limon suyu eklenmektedir. Farklı lezzetiyle sevilen Milas köftesini, Muğla’ya giderseniz kesinlikle denemenizi öneririz.
10- Muğla Saraylısı
Yörüklerden Muğlalılara kalma “Muğla saraylısı” yapılış itibariyle baklavaya benzerken, şekliyle daha farklı gözükmektedir. Yörüklerin kız istemeye giderken yaptığı tatlı günümüzde Muğla’da hala sevilerek tüketilen ve yapılmaya devam edilen tatlılar arasında yer alıyor.
11- Tarhana Çorbası
Muğla mutfağında farklı bir yorumu olan Tarhana çorbasının tadı dillere destan. Çorba için hazırlanan hamur şekli ikiye ayrılıyor. Birincisi tarhana otu, yoğurt ve buğday yarmasından hazırlanırken ikincisi topak tarhana veya tarhana aşı olarak biliniyor. Muğla’da şifa çorbası olarak anılan tarhana çorbanın içerisine ek olarak nohut, fasulye, mercimek, soğan, salça ve biber gibi malzemeler de ekleniyor.
12- Döş Dolması
Muğla’ya gitme planlarınız varsa döş dolması yemeden dönmeyin deriz. Oğlak etinden hazırlanan bu lezzet ocakta biraz pişirildikten sonra taş fırına veriliyor. Sonuç ise ‘’tadından yenmiyor.’’.
13- Ekşili Balık
Balık severlerin dikkatine Muğla seyahatinizde ekşili balığın tadına mutlaka bakın! Özellikle Datça restoranlarında sıklıkla göreceğiniz bu lezzet; mercan, sokkan ve hanoz gibi herkesçe bilinmeyen balık çeşitlerinden yapılıyor. İçerisine sarımsak, limon ve salça gibi malzemeler katılan ekşili balık, mutlaka denenmesi gereken yemekler arasında.
14- Kefal Dolması
Kefal dolması, Muğla’nın yöresel yemekleri arasında önemli yer tutuyor. Kefal balığının içerisine pirinç, soğan ve maydanoz karışımı bir harç katılarak hazırlanan lezzetin tadına doyum olmuyor.
15- Keşkek
Pek çok ilimizin meşhur lezzetleri listesinde yer alan keşkeğin tadına Muğla’da da bakmanızı tavsiye ederiz. Muğla usulü keşkek içerisinde oğlak, dana ya da tavuk eti tercihe göre mutlaka ekleniyor. Üzerine gezdirilen zeytinyağlı sos ise parmak ısırtan cinsten.
16- Oğlak Yahni
Muğla’da bir restorana girip bölgeye has sulu yemek denemek isterseniz Oğlak yahnisi önerilerimizin başında yer alacaktır. Kemikli oğlak etinden hazırlanan bu yahni, tercih göre dana ya da kuzu eti kullanılarak da pişirilebiliyor.
17- Kabak Çiçeği Dolması
Muğla’nın meşhur kabak çiçeklerinden hazırlanan Kabak çiçeği dolması; pirinç, dereotu ve zeytinyağında hazırlanan lezzetli harçla doldurularak pişiriliyor. Tadı ise Ege esintileri barındırıyor.
18- Yağlı Patlıcan Yemeği
Patlıcan yemeği pek çoğumuzun sevdiği ana yemekler arasında. Zeytinyağı ile pişirilen patlıcan, yeşil biber, domates, sarımsak ve soğan ile harmanlanan yağlı patlıcan yemeği mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.
19- Lokma
Muğla’da pek çok çeşidini göreceğiniz dillere destan lokma tatlısı, sevilen lezzetler arasında. Küçük küçük yuvarlanan hamurların kızartıldıktan sonra şerbet ya da bala batırılmasıyla hazırlanan bu tatlı, Datça’da yarım ay şeklinde hazırlanıyor. Muğla’ya yolunuz düşerse denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
20. Turp Otu Salatası
Ege’nin binbir çeşitli otlarından biri olan turp, Muğla yöresinin en sevdiği lezzetlerden. Turpun temizlenip haşlandıktan sonra üzerine zeytinyağı ve limon katılan salata, sofraların hafif ve sağlıklı yemeklerinden.
21. Zerde Tatlısı
Muğla’da özellikle özel günlerde yapılan tatlılardan olan zerde, zerdeçal ve safran ile renk verileni bir tatlı. Düğünlerde ve bayramlarda sofraları süsleyen tatlı, Muğla’nın vazgeçilmezlerinden.
22. Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Yaprak sarmasını bilmeyeniniz yoktur tabi. Ege Bölgesi’nin mis gibi asma yapraklarından yapılan yaprak sarması etlisiyle de ,zeytinyağlısıyla da en sevilen yemeklerden. Muğla’da daha çok zeytinyağlı olarak yapılan sarma, büyük küçük herkesin en sevdiği yemeklerden.
23. Arapsaçı Kavurması
Muğla’nın en güzel otlarından bir diğeri de Arapsaçı otu. Tıpkı ıspanak yapılır gibi yapılan arapsaçı, isteğe göre yumurtalı olarak da yapılabiliyor. Muğla’ya gittiğinizde denemenizi tavsiye ederiz.
24. Muğla Halkası
Muğla’nın en güzel hamur işi yemeklerinden birisi de Muğla halkası. İsteğe göre portakal kabuğu rendelenen Muğla halkası, yeni demlenmiş mis gibi çayın yanına en iyi eşlik edenlerden.
25. Kuru Börülce Yemeği
Fasulye-nohut gibi baklaların en güzel alternatiflerinden birisi de kuru börülce yemeği. Salçalı, kıymalı ve zeytinyağlı olarak çeşitli şekillerde yapılabilen börülce yemeği, Muğla’lıların en sevdiği lezzetlerden.
26. Gerdan Tatlısı
Ege bölgesinin tatlılarından biri olan Gerdan tatlısı, kuzunun gerdanından yapılıyor. Etten tatlı olur mu demeyin, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan bu tatlı Padişah tatlısı diye de geçiyor.
27. Pazı Sarma
Muğla’nın en güzel sarmalarından birisi de Pazı sarması. Pazı yaprağından yapılan sarma isteğe göre etli ya da zeytinyağlı olarak yapılabiliyor. Ege’nin güzel kokulu zeytinyağıyla yapıldığında, geriye mis gibi kokan sarmayı afiyetle yemek kalıyor.
28. Şambali Tatlısı
İrmikten yapılan Şambali tatlısı çeşitli yörelerde Şam tatlısı ya da Şambaba tatlısı olarak da anılıyor. Muğla yöresinin de en çok tükettiği tatlılardan sayılabilecek tatlıya, Muğla’nın pek çok restoran ve pastanesinde rastlayabilirsiniz.
29. Zeytinyağlı Enginar
Muğla yöresinin en sevilen zeytinyağlılarından bir diğeri de zeytinyağlı enginar. Enginarın muhteşem tadıyla birleşen garnitürler birbirine çok yakışıyor. Fethiye bölgesinde de çok fazla tüketilen zeytinyağlı enginarı denemediyseniz, denemenizi tavsiye ederiz.
30. Hindiba (Radika)
Hindiba yapraklarının güzelce işlemden geçirilmesinden sonra, isteğe göre zeytinyağlı meze olarak sofralara gelen Hindiba, Muğla’nın en güzel salata ve mezelerinden birisi.
31. Kapari Filizi Salatası
Bir diğer adı Geber Otu olarak bilinen Kapari, besin değerinin yüksekliğiyle de biliniyor. Mevsiminde toplanan kapariden çay dahi yapılıyor. Genellikle salatalarda kullanılan kapariyi siz de mutlaka denemelisiniz.
32. Tavuklu Çökertme
Tavukla yapılan yemeklerin en güzel çeşitlerinden birisi de çökertme kebabı. Bodrum bölgesinde de sık sık yapılan yemek, sofraların vazgeçilmezi. Siz de tavuğun her halini sevenlerdenseniz, çökertme kebabını yemenizi tavsiye ederiz.
33. Dülger Balığı Kavurm
Muğla’nın yöresel yemeklerinden bahsedip de, denizden çıkan tazecik balıkları söylemezsek olmaz. Dülger balığının fileto kısmıyla yapılan kavurma yemeği, Muğla’nın da gözdesi. Çeşitli sebzelerle harmanladığı balığın lezzetini, deneyerek öğrenmenizi öneririz. ????
34. Cevizli Biber Dolması
O kadar çeşit dolmadan bahsedip, biber dolmasından bahsetmeseydik olmazdı. Muğla’nın en güzel yemeklerinden birisi de tazecik biberleriyle yapılan biber dolması. Bulgur ya da pirinçle yapılan dolmaya, ceviz katıldığında harika bir tat ortaya çıkıyor.
35. Zeytinyağlı Bamya
Farklı farklı çeşitlerde yapılan bamyanın en lezzetli hallerinden birisi de şüphesiz zeytinyağıyla yapılan yemeği. Düşük kalorisi ve yüksek besin değerleriyle sofraların vazgeçilmezi olan bamyayı, Muğla’daki teyzelerin elinden yemenizi öneririz.
36. Höşmerim
Höşmerimin iki tür çeşidi bulunuyor. Birisi hoşmerim tatlısı olarak bilinen peynir ve irmikle yapılan tatlıyken, diğeri ise genellikle Fethiye'ye özgü olan süt kaymağıyla yapılan höşmerim. Tadına hiç bakmadıysanız, mutlaka denemelisiniz.
37. İzmir Köfte
Muğla’lıların en sevdiği ve en çok yaptığı köfte çeşitlerinden olan İzmir Köftesi, domates sosunda servis edilen lezzetli bir yemek. Lezzetiyle başınızı döndürecek köfteyi, Muğla’nın pek çok restoranında bulabilirsiniz.
38. Mantar Dolması
Genellikle Bodrum'da yapılan mantar dolması, mantarın içine konulan malzemelerle beraber fırına verilmesiyle yapılıyor. Lezzetli bir yemek olan mantar dolması, mantar sevenlerin gözdesi.
39. Börülceli Muğla Pilavı
Muğla’nın pilavlarından en meşhuru ise börülceli bulgur pilavı. Girdiği her yemeğe yakışan tatlardan biri olan börülce, bulgur pilavıyla da çok yakışıyor. Mutlaka, denemelisiniz.
40. Çeşit çeşit reçeller
Muğla’nın en güzel lezzetlerinden bir diğeri ise çeşit çeşit yapılan reçelleri. Domates reçelinden, mandalina reçeline tazecik meyve ve sebzelerden yapılan reçelleri bulunuyor. Organik dükkanlarda bulabileceğiniz reçelleri, Muğla köylülerinin kurduğu pazarlardan da alabilirsiniz.
03-) AFYON Bölgesel ve Yöresel Yemekleri
1- Çullama Köfte
Kıyma, ince bulgur, ve yumurtadan yapılan çullama köfte, yapılışı biraz zahmetli olsa da özellikle Afyon düğünlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden. Köfteler, yuvarlak toplar şeklinde yaptıktan sonra yumurta, un ve yoğurt harcına bulanır ve kızgın yağda kızartılır. Bu bölgede genellikle patates püresi ile servis edilir.
2- Keşkek
Etli ya da tavuklu şekilde neredeyse her bölge ve yörede yapılan keşkek, Afyon’da sade olarak hazırlanır ve bu lezzetli yemek de özellikle düğün sofralarında yer alır. Buğday, kemikli et ve nohut ile birlikte çömlek içerisinde akşamdan fırına konulur. Kemiklerinden ayrılan etler keşkeğin içerisinde macun kıvamını alana kadar dövülür. Üzerine tereyağı ve pul biber eritilerek servise hazır hale getirilir.
3- Paçık
Paça eti, bayat Afyon ekmeği ve süzme yoğurt malzemeleri ile hazırlanır. Etin yaklaşık 2 saat kadar pişirilmesi gerekmektedir. Bu şifa deposu limon, sirke ve sarımsak ile lezzetlendirilerek tadına tat katılır. Önerimiz bu çorbayı üzerine tereyağı ve pul biberi kızdırarak içmeniz olacaktır.
4- Zürbiye
Sadece iki ana malzemeden oluşan Zürbiye, kuşbaşı dana eti ve arpacık soğan ile yapılır. Kuşbaşı etleri yumuşayıncaya kadar pişirildikten sonra suyu başka kaba alınır. Sonrasında arpacık soğanları bir tencerede üzerine su ilave ederek kaynatın. Soğanların suyunu süzdükten sonra etle birlikte aynı tencereye konulup üzerine salçalı sos eklenir ve pişmeye bırakılır. Zürbiye, Afyon’un lezzetli ve doyurucu ana yemekleri arasında.
5- Bükme
Kıtır kıtır hamurun içinde alışılmışın dışında bir tat, mercimek .Genel olarak Afyon’da yapılan bir hamur işi olan bükmenin iç harcında; yeşil mercimek, maydanoz ve çeşitli baharatlar bulunmaktadır. Hamur katlarının arasına ezilmiş haşhaş ve sıvı yağ koyulur.
6- Ağzı Açık
Yöreden yöreye yapılışında küçük farklılıklar olan ağzı açık, yörenin en lezzetli ve doyurucu hamur işlerinden. Genellikle kıymalı peynirli olarak hazırlanıyor. Fakat dileyenler ıspanaklı, patatesli gibi çeşitlendirebilirler.
7- Afyon Sucuğu
Sucuk Afyon’da çok önemli bir yere sahip hatta 264 farklı sucuk kangalından avize yapan bir tesis bile bulunuyor. Türkler Afyon sucuğunu Orta Asya’dan beri tüketmektedir. Ekim ve Kasım ayları sucuğu yapmak için en verişli zaman aralıklarıdır. Ayrıca sucuk yapımında orta yaşlı kasaplık hayvanlar kullanılır. Afyon’a yolunuz düşerse bu sucuk siparişi vermeyi unutmayın.
8- Afyon Kaymağı Tatlısı
Tatlıların üzerine koyulan kaymaktan daha farklı ve daha lezzetli bir tadı olan Afyon Kaymağı Tatlısı, süt kokusu ve yumuşaklığıyla yiyenleri cezbediyor.
9- Şebit
İncecik açılan şebitin arasına ister peynir ister kıyma harcı veya tereyağı sürerek, sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Küçük parçalara kesilerek yoğurt ile servis edilir. Şebit, özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti.
10- İlibada Sarması
Labada yaprağı olarak bilinen bu yaprak türü Afyon’da İlibada yaprağı olarak adlandırılır. İçerisine pirinç ve bulgur konularak yapılır. Tercihe göre kıyma eklenerek de yapılabilir. Afyon’un en sevilen ve en meşhur yemekleri arasında.
11- Sakala Çarpan Çorbası
Sakala Çarpan çorbasının şöyle bir hikayesi var; bir dede ile torununa bu çorba ikram edilmiş ve denilene göre çorbanın içinde erişte taneleri çorbayı kaseden içen dedenin sakallarına yapışmış. Çorba ismini buradan almıştır. Erişte ve yeşil mercimekle hazırlanan bu çorba denemeye değer.
12- Düğülü Haşhaş Tatlısı
Haşhaş Afyon’daki tüm yemeklerin içerisine konulan oldukça yaygın kullanılan bir baharat. Hal böyle olunca artık tatlıların içerisine bile dahil edilmesi kaçınılmaz olmuştur. İçerisine çiğ köftelik bulgur, şeker ve tabi ki haşhaş katılarak yapılan tatlı, özellikle kışın sabah kahvaltılarında ve ramazan aylarında sahur saatlerinde masada yerini alır.
43-) Kütahya Bölgesel ve Yöresel Yemekleri
1- Cimcik
Adını hamurun şeklinden alan yemek, Kütahya’nın meşhur lezzetlerinden biridir. 1 kaşığa 40 adet sığacak şekilde şekillendirilen hamurlar, kaynatıldıktan sonra yoğurt ve tereyağı ile servis edilir. Yapılışıyla mantıya benzeyen cimcik, Kütahya’nın en lezzetli yemekleri arasında yer alıyor.
2- Kütahya Küp Kebabı
Küp içerisinde yavaş yavaş pişen kuzu eti, muhteşem sunumuyla ilk önce gözünüzü sonra midenizi doyuruyor. Sıcaklığını ve lezzetini küp içerisinde saklayan pişirme yönetimiyle, daha önce yediğiniz kebapları size unutturacak güzellikte.
3- Kütahya Sini Mantısı
Yemeğe kıyamayacağınız güzellikteki görüntüsüyle sini mantısının yeşil mercimekli ve kıymalı olmak üzere iki farklı türü var. Tepsiye özenle dizilen hamurlar, üzerine tereyağı gezdirildikten sonra servis ediliyor.
04- Tosunum Böreği
Puf puf görüntüsü sebebiyle bu ismi alan börek içerisinde kavrulmuş soğan ve yeşil mercimek bulunuyor. Kilo alacaksanız da böyle lezzetli tatlar sayesinde alın diyerek, şiddetle tosunum böreğini denemenizi öneriyoruz.
5- Ilıbada Dolması
Ilıbadalar toplanarak, ekşili harçla birleştiriliyor ve ortaya bu yemeğe doyamayacağınız mükemmel lezzet çıkıyor. Muska şeklinde sarılan dolmayı sade ve ya yoğurtla tüketebilirsiniz.
6- Ispanaklı Şibit
Ispanağın en güzel halini tadabileceğiniz bu lezzeti Kütahya’nın her yerinde tadabilirsiniz. Oklavayla açılan bezelerin arasına hazırlanan harç konuyor ve kısık ateşte pişirilip servis ediliyor. Pratik ve bir o kadar da lezzetli yöresel yemeği denemenizi öneririz.
7- Haşhaşlı Gözleme
Az malzeme, çok lezzet istiyorsanız karşınızda meşhur ‘haşhaşlı gözleme’. Kıtır kıtır lezzetiyle tadanların oldukça sevdiği bu lezzeti Kütahya’da denemelisiniz.
8- Sıkıcık Çorbası
Tarhanalı, bulgurlu, salçalı dünyanın en lezzetli çorbalarından biriyle karşı karşıyayız. Yediğiniz anda tarifini isteyeceğiniz bu tat, sizi kendine hayran bırakacak.
9- Gökçümen Hamursuzu
Kütahya’nın bir ilçesi olan Gökçümen’den adını alan hamur işi, haşhaş yağıyla yapılan pratik ve bir o kadarda lezzetli Kütahya lezzetleri arasında yer alıyor.
10- Sütlü İncir Tatlısı
Kütahya’nın lezzetli yemeklerinin üstüne tatlı yemeden sofradan kalkmak olmaz. İncirin sıklıkla tüketildiği Ege’de yiyebileceğiniz en hafif tatlılardan biri olan sütlü incir tatlısı, hem lezzetli hem de sağlıklı tatlılardan
11- Şibitli Tavuk Tiridi
Kentin en ünlü yemeği diyebileceğimiz şibitli tavuk tiridi, el açması yufkalar ile tavuk etinin muhteşem karışımından ortaya çıkıyor. Tavuk suyu ile ıslatılan yufkaların üzerine bir de sarımsaklı yoğurt gezdirilince tadından yenmiyor.
12- Yufka Tatlısı
İnce ince açılan kuru yufkalarla hazırlanan Yufka tatlısının içerisinde tam 8 kat yufka yer alıyor. Cevizli ev baklavasını andıran bu lezzet, çıtır çıtır bir hamura sahip. Fırında toplamda 25 dakika kızaran baklavanın içerisine nişasta ve ceviz dolduruluyor.
13- Hekmane Erik Hoşafı
Kütahya’nın yöresel içeceklerinden biri de Hekmane Erik Hoşafı… Bu lezzetli ekşimtırak eriklere toz şeker ve su eklenerek hazırlanan hoşaf, vitamin deposu aynı zamanda…
14- Kütahya Usulü Güveç
Ülkemizin hemen her ilinde titizlikle hazırlanan güveç yemekleri içerisinde Kütahya usulü olanın lezzeti bir başka. Kuzu etinden hazırlanan bu lezzet bombasının içerisine bol salça, soğan, biber ve domates de eklenince tadından yenmiyor. Güveç içerisinde hazırlanan yemek biraz ocakta kaynatıldıktan sonra fırına veriliyor.
15- Kızılcık Tarhanası
Şehrin en ünlü yiyeceklerinden biri de kızılcık tarhanası… Kütahya’ya özgü bu tarhana, kızılcıktan aldığı rengiyle oldukça lezzetli ve hoş görünümlü bir çorba ortaya çıkartıyor. Her derde deva kızılcık tarhanasının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
64-) Uşak Kültürel ve Yöresel yemekleri
1- Tarhana Çorbası
Uşak usulü tarhana çorbasının yapımında, 20 gün kadar bekletilmiş tarhana kırmızı ve yeşil biber, un, yoğurt, süt ve isteğe göre kullanılan fasulye ya da nohutun harika birleşiminden oluşuyor. Biraz uğraştırsa da tüm uğraşlarınıza değecek bir başlangıç yemeği.
2- Keşkek
İç Anadolu’nun meşhur yemeklerinden biri olan keşkek, Uşak’ta özel günler ve düğünlerin vazgeçilmez yemeği. Dövülmüş buğdayın et veya tavuk ile birleşiminden oluşan yemeği tatmanızı tavsiye ederiz.
3- Et Basma
Özenle hazırlanmış dana kıymadan hazırlanan bu lezzetli Uşak yemeğinin ismi et basma. Kent halkının sıklıkla pişirdiği lezzetli basma köfteyi, ev yemeklerinin vazgeçilmezidir.
4- Ciğer Sarma
Sakatat sevenlere Uşak’a özgü meşhur bir lezzet olan Ciğer Sarma, denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler arasında. Damat zevkine önem veren ve ciğer sevenler için tam bir lezzet bombası. Pirinçli kuş üzümlü iç harcın kuzu ciğer ile sarılmasından oluşuyor.
5- Döndürme Böreği
El açması böreği dilerseniz ıspanaklı dilerseniz de peynirli yapabilirsiniz. Uşak’ta kahvaltılarda ve çay saatlerinde bolca tüketilen böreğin tadına doyum olmuyor.
6- Çömlek Kebabı
Koyun etinden yapılan yemek, parça etlerin özel yapılmış çömleklerde salça ve su ilave edilerek pişirilmesinden oluşuyor. Biber, domates ve taze soğan katıldı mı tadından yenmiyor.
7- Alacatene
Yeşil mercimeğin kavrulmuş soğanla harmanlandıktan sonra bulgur ve su ile pişirilmeye bırakılan Alacatene yemeği Uşak’ta akşam yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri.
8- Muska Böreği
Farklı yörelerde peynirli yapılan muska böreği, Uşak’ta Ege’nin yeni toplanmış taptaze otlarıyla yapılıyor. Özellikle ıspanağın sık sık iç malzeme olarak kullanıldığı böreğe soğan ve pul biberde eklenince tadına doyum olmuyor.
Tatlılar
9- Katmer
En güzel hamur işlerinin çıktığı kentte katmer, özene bezene hazırlanan yiyeceklerden biri. Susam ve haşhaş ve tahin ile lezzetlendirebileceğiniz hamuru bir de sacta pişirirseniz değmeyin keyfinize…
10- Demir Tatlısı
Bir hamur tatlısı olan Demir Tatlısı, adını yapımında kullanılan ve tatlıya farklı şekiller veren demir kalıptan alıyor. Kızartılarak yapılan tatlıya bir de şerbet eklendi mi tam bir lezzet bombası oluyor.
11- Cendere Tatlısı
Baklavayla benzerlik gösteren tatlı için ince bir hamur açılırken içi bol ceviz ile doldurulup rulo haline getiriliyor. İki ucundan büzülen harika tatlı fırında üzeri kızarana kadar pişirildikten sonra servis ediliyor