Dijitalleşen Dünyada Muhasebenin Geleceği
Bu mesleğe yeni girmiş arkadaşlarımız, ya da girmeyi düşünen bu meslekte kariyer yapıp profesyonel olarak para kazanmak isteyen arkadaşlarımız için mesleğe yıllarını vermiş biri olarak tavsiyem; Dijitalleşen dünya içerisinde fark yaratabilmek için öncelikle okulu bitirdikten sonra vakit kaybetmeden SMMM belgesi için müracaatta bulunmak ve bu belgeyi almak, Bilgisayar bilgisini geliştirmeli sonrasından iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olmak. Bilgisayar bilgisinden kastım excel, Word değil Yazılım bilgisi derecesinde bilginizin iyi olması bunun içinde eğitiminizi yaparken bu konuya önem verip ikinci bir bölüm olarak Bilgisayar okumanızı tavsiye ederim. Çünkü ilerleyen süreçte Otellerde bu iki departman birleşecek dışardan sadece Bilgisayar danışmanlığı alınacaktır. Yurtdışındaki meslektaşlarınızla kıyasıya rekabet edebilmenin olmazsa olmazı yabancı dil. Maalesef ülkemizdeki yabancı dil eğitiminin kalitesi herkesçe malum Eğitim alırken 0 yabancı dil veren bölümler seçilmeli ve bu konuda çok fazla pratik yapılmalıdır. Bu yukarıda saydığım 3 konuda kendini geliştiren belgesini alan her meslektaşımız hem fark yaratacak hem de bu meslekte aranan yönetici olacaktır. Kısaca 25 yıl önceki meslek ile 25 yıl sonraki mesleği kıyaslamaya çalıştım emin olun bunlar hayal değil ve zaman çok hızlı akıyor. Üniversiteli işsiz olmamak için kendimize başka özellikler katmak başka dallarda da uzmanlaşmak zorundayız.
Dijitalleşen Dünyada Muhasebenin Geleceği
Mesleğe 1994 yılında stajyer olarak başladım. O zamanlar Bilgisayarlar yeni yeni hayatımıza giriyor Kalamoza defterler tutuluyor hesap cetvelleri yazılıyor Günlük kayıtlar yazısı güzel olan bir arkadaşımız tarafından Yevmiye ve Kebir defterine kayıt ediliyor. Bu söylediklerim öyle çok uzun bir zaman öncesi değil 25 yıllık bir süreç öncesinden geliyor.
Tabi o zamanlar 150 – 200 odalı oteller büyük otel sınıfına giriyor. Muhasebe departmanında Kasiyerler hariç 7-8 kişi çalışıyor. Tüm kayıtlar elle tutulduğu için bir bilgi lazım olduğunda arşivden o bilgiyi çıkarmak en az 1 günümüze mal oluyor.
Sonra Teknoloji gelişmeye başladı, bunun akabinde oteller büyümeye başladı, Bilgisayar yazılımları gelişmeye başladı ve Biz muhasebecilerin işleri kolaylaşmaya başladı bunu takiben iki hatta üç kişinin yaptığı işleri artık bir kişi yapmaya başladı önceden 150 – 200 odalı otellerde 7-8 kişi çalışırken şimdi 800 – 1000 odalı otellerde 7-8 kişi çalışmaya başladı.
Teknoloji geliştikçe oteller büyüdü, Oteller büyüdükçe otellerde çalışan ofis elemanı sayısı düşmeye başladı Çünkü artık hayatımıza Yapay zeka girmeye başladı. Önceden arşiv dediğimiz ve günlerce aradığımız evrakı Bilgisayar sayesinde 3-5 dakika içinde bulup görüntüleyebiliyoruz. Bilgi işlemciler ile Muhasebeciler etle tırnak gibi oldu. Sürekli koordinasyon içinde çalışmaya başladılar. Çünkü Muhasebeciler bir işinin nasıl olması gerektiğini Yazılımcılara anlattılar Onlarda ona göre yazılımı geliştirdi. Artık faturaları hata yapmadan muhasebeleştirmeye başladık. Hatta içinde bir çok kalemi olan faturaya doğru entegrasyon kodları vererek bir tuşla hiç hata yapmadan kayıt altına alabiliyoruz. Bunun yanında Gelir faturalarımızı ön bürodan misafir konaklama ve fiyat bilgileri girilirse sistem bir tuşla faturayı kesip muhasebe kaydını oluşturabiliyor. Kısaca insan hatasını en aza indirdik.
Bu hızla giderse devasa otellerde sadece 1 ya da 2 muhasebe çalışanı kalacak. Bu kişide mesleğinde kendini geliştirmiş Yeterlilik belgesini almış (SMMM Belgesi) kişi olacak. Yani eskiden olduğu gibi Üniversiteyi tek başına bitirmek yetmeyecek. Her meslekte olduğu gibi okulu bitirdikten sonra uzmanlaşma istenecek. Geçtiğimiz yıl Avukatlık için böyle bir kanun çıktı mesela Artık Hukuk fakültesini bitiren bir kişi direk avukat olamıyor Yeterlilik sınavına girecek bu sınavı kazanırsa staj yapacak ve sonra bir daha sınava girecek ardından Odaya kayıt yapabilecek ve Duruşmalara girmeye hak kazanacak. Bizim mesleğimizde bu 3568 sayılı kanun ile 1989 yılında çıktı. 2008 yılından itibaren üniversitelerin belirli bölümlerini bitirme zorunluluğu getirildi. Ve her geçen yıl şartlar daha da zorlaştırılıyor.
Bu mesleğe yeni girmiş arkadaşlarımız, ya da girmeyi düşünen bu meslekte kariyer yapıp profesyonel olarak para kazanmak isteyen arkadaşlarımız için mesleğe yıllarını vermiş biri olarak tavsiyem; Dijitalleşen dünya içerisinde fark yaratabilmek için öncelikle okulu bitirdikten sonra vakit kaybetmeden SMMM belgesi için müracaatta bulunmak ve bu belgeyi almak, Bilgisayar bilgisini geliştirmeli sonrasından iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olmak.
Bilgisayar bilgisinden kastım excel, Word değil Yazılım bilgisi derecesinde bilginizin iyi olması bunun içinde eğitiminizi yaparken bu konuya önem verip ikinci bir bölüm olarak Bilgisayar okumanızı tavsiye ederim. Çünkü ilerleyen süreçte Otellerde bu iki departman birleşecek dışardan sadece Bilgisayar danışmanlığı alınacaktır.
Yurtdışındaki meslektaşlarınızla kıyasıya rekabet edebilmenin olmazsa olmazı yabancı dil. Maalesef ülkemizdeki yabancı dil eğitiminin kalitesi herkesçe malum Eğitim alırken %100 yabancı dil veren bölümler seçilmeli ve bu konuda çok fazla pratik yapılmalıdır.
Bu yukarıda saydığım 3 konuda kendini geliştiren belgesini alan her meslektaşımız hem fark yaratacak hem de bu meslekte aranan yönetici olacaktır. Kısaca 25 yıl önceki meslek ile 25 yıl sonraki mesleği kıyaslamaya çalıştım emin olun bunlar hayal değil ve zaman çok hızlı akıyor. Üniversiteli işsiz olmamak için kendimize başka özellikler katmak başka dallarda da uzmanlaşmak zorundayız.
Saygı ve Sevgilerime